Форум

Інформаційний ресурс

Хто робив договора по відчуженню корпоративних прав???

Хто робив договора по відчуженню корпоративних прав???

Номер повідомлення:#1

Повідомлення kievlianka » 25 жовтня 2011, 23:42

Доброго всім вечора! Підскажіть, будь-ласка! До мене звернулися 3 засновники тов (фіз.особи): 1- 30% статутного фонду, 2- 40%, 3- 30%. 1 та 2 засновники хочуть продати 3 засновнику свої частки. Їх юрист прислав мені договор. В договорі мене все влаштовує, окрім того, що вони прив'язують до частки корпоративні права. Практикуючий нотаріус, який вже робив такі договори, сказав, що корпоративні права включають до себе як немайнові так і майнові права.Тобто в договорі, якщо згадуються корпоративні права, повинна розписуватись не тільки частка у стат.капіталі, але й все інше майно,яким володіє тов. А в їхньому договорі зазначається тільки частка та пов'язані з нею корпоративні права! Як мені поступити в такій ситуації з договором? Який перелік документів, необхідних для посвідчення такого договору?
kievlianka

Повідомлення: 20
Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 1 раз.

Re: Хто робив договора по відчуженню корпоративних прав???

Номер повідомлення:#2

Повідомлення domovoy » 26 жовтня 2011, 09:52

Тобто в договорі, якщо згадуються корпоративні права, повинна розписуватись не тільки частка у стат.капіталі, але й все інше майно,яким володіє тов

Ні
domovoy

Повідомлення: 716
Дякував (ла): 81 раз.
Подякували: 214 раз.

Номер повідомлення:#3

Повідомлення kievlianka » 26 жовтня 2011, 11:47

Знайшла орієнтовний перелік документів:
Статут юридичної особи.

Свідоцтво про реєстрацію юридичної особи.

Виписку (або витяг) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Довідка з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) (довідка статуправління).

Документ, що встановлює особу продавця і покупця.

Довідка про присвоєння ідентифікаційних кодів фізичних осіб.

Оригінал свідоцтва про сплату внеску, виданого Товариством, на частку статутного капіталу, що відчужується, або якщо вклад внесено не повністю, подається довідка Товариства про суму внесеного вкладу та процентне визначення.

Заява згода подружжя продавця, якщо майно є об’єктом спільної сумісної власності подружжя.

Заява згода подружжя Покупця, якщо частка в статутному капіталі купляється за спільні кошти подружжя.

Заяви згоди від інших співвласників Товариства про відмову від переважного права придбання частки (її частини), якщо вона відчужується третій особі (не учаснику), або докази повідомлення їх про намір відчужити частку.

Перевірка - чи не містить Статут обмежень щодо відчуження частки (її частини).

Перевірка наявності заборони відчуження частки (її частини) в Державному реєстрі заборон відчуження рухомого майна про податкові застави.

P.S. Сама назва "корпоративні права" майже ніде не згадується. Я вважаю,що в договорі повинно розписуватись все майно ТОВ, щоб набувач знав напевно власником частки якого майна він становиться!

У кого ще які думки??? *SCRATCH*
kievlianka

Номер повідомлення:#4

Повідомлення MG » 26 жовтня 2011, 12:02

всё у Вас в одной куче: и "частка засновника в статутному", и "майно ТОВ".
Определитесь с Предметом договора. По Форуму масса тем, читайте ...
MG

Повідомлення: 18357
Дякував (ла): 39710 раз.
Подякували: 28191 раз.

Номер повідомлення:#5

Повідомлення OLNIK » 26 жовтня 2011, 12:06

kievlianka написав:P.S. Сама назва "корпоративні права" майже ніде не згадується. Я вважаю,що в договорі повинно розписуватись все майно ТОВ, щоб набувач знав напевно власником частки якого майна він становиться!

У кого ще які думки??? *SCRATCH*

Понятие- корпоративное право есть в ст.167 Хоз.кодекса.
И оно не есть предметом договора.
Корпоративными правами участник владеет и только потому, что есть собственником доли в уставном капитале. Сначала доля, регистрация, и потом только право управлять и получать доход.
У них свой юрист, а Вы сами себе юрист.
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#6

Повідомлення myr » 26 жовтня 2011, 13:34

Податковий кодекс
14.1.90. корпоративні права - права особи, частка якої
визначається у статутному фонді (майні) господарської організації,
що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні
господарською організацією, отримання певної частки прибутку
(дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації
останньої відповідно до закону, а також інші правомочності,
передбачені законом та статутними документами;
myr

Повідомлення: 873
Дякував (ла): 656 раз.
Подякували: 154 раз.

Номер повідомлення:#7

Повідомлення kievlianka » 26 жовтня 2011, 14:11

Вірно, учасник ТОВ володіє корпоративними правами,т.к. у нього є частка в стат.капіталі і коли він відчужує частку, то одночасно з нею відчужує і корпоративні права, пов'язані з нею. У договорі так і зазначено, що відчужується 30% стат.капіталу та пов'язані з нею корпоративні права. Я вважаю, що ці поняття (частка у стат.капіталі та пов'язані з нею корпоративні права) нерозривні між собою. Однак, думка нотаріуса є такою, що коли ми в договорі про відчуження частки зазначаємо корпоративні права, то разом з часткою обов'язково переходить весь обсяг корпоративних прав на майно ТОВ, а цьго майна у ТОВ може бути на 3 млн.гривень. А 30% продають за 3 тис. гривень,тому що такий був вклад в стат.капітал. Усього стат.капітал становить 7 тис.грн. А якщо не вказуємо корпоративні права, то нотаріус перевіряє по свідоцтву тільки вклад учасника в стат.капітал і все.
А мені здається, що "корпоративні права" в договорі як можуть бути вставлені, так і ні, т.к. частка у стат.капіталі - це і є весь обсяг корпоративних прав.
Я вже сама заплуталася від об'єму інформації. %) Як же ж все це зробити на практиці???!!!
kievlianka

Номер повідомлення:#8

Повідомлення Sprin_not » 26 жовтня 2011, 16:05

OLNIK
+1
Sprin_not

Повідомлення: 187
Дякував (ла): 126 раз.
Подякували: 14 раз.

Номер повідомлення:#9

Повідомлення OLNIK » 26 жовтня 2011, 16:58

kievlianka написав:Вірно, учасник ТОВ володіє корпоративними правами,т.к. у нього є частка в стат.капіталі і коли він відчужує частку, то одночасно з нею відчужує і корпоративні права, пов'язані з нею. У договорі так і зазначено, що відчужується 30% стат.капіталу та пов'язані з нею корпоративні права. Я вважаю, що ці поняття (частка у стат.капіталі та пов'язані з нею корпоративні права) нерозривні між собою. Однак, думка нотаріуса є такою, що коли ми в договорі про відчуження частки зазначаємо корпоративні права, то разом з часткою обов'язково переходить весь обсяг корпоративних прав на майно ТОВ, а цьго майна у ТОВ може бути на 3 млн.гривень. А 30% продають за 3 тис. гривень,тому що такий був вклад в стат.капітал. Усього стат.капітал становить 7 тис.грн. А якщо не вказуємо корпоративні права, то нотаріус перевіряє по свідоцтву тільки вклад учасника в стат.капітал і все.
А мені здається, що "корпоративні права" в договорі як можуть бути вставлені, так і ні, т.к. частка у стат.капіталі - це і є весь обсяг корпоративних прав.
Я вже сама заплуталася від об'єму інформації. %) Як же ж все це зробити на практиці???!!!

Читайте ст.147 ГК, чтобы не путаться в предмете договора. Кто там, кому, и каким образом отчуждает (передает), а также что и и кому и каким образом переходит в случае смерти участника.
А уже о том, когда конкретное физлицо ( обычное пересичное), можно считать участником ООО, т.е ЮЛ, надо всего лишь учесть "дату рождения" этого ЮЛ, или дату его "перерождения по составу участников". И все будет понятно, и правильно.
OLNIK

Повідомлення: 13905
Дякував (ла): 15715 раз.
Подякували: 25378 раз.

Номер повідомлення:#10

Повідомлення kievlianka » 27 жовтня 2011, 10:50

OLNIK, дякую за відповіді та за небайдужість до повідомлення! :-)
kievlianka

Повернутись в Загальний Форум

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів