Dali написав:Vatson написав:notarnota написав:Так у тому і справа, що не на прохання заявника вказана ця оцінка. І як колезі доведеться визначати суму договору, якщо сторони стоять на тому, що договір укладається за 100 тис. і що з вартості 400 тис. вони нічого платити не будуть. Якщо не звернути увагу на цю прмітку у витягу чи можна бути впевненим, що потім податкова не донарахує нотарісу податки на різницю між 4 000 та 1000.
нотариусу не дорахуэ, если что-дорахуэ клиенту:)))))вот чему удивляться письмам налоговых, по поводу того что мы как нотариусы отвечаем и т.п., если даже коллеги сами уверены, что если что они отвечают за налог и им как нотариусу донарахують?!
Мені здається, що Ви, Ватсон, не правильно зрозуміли. Мова йшла якраз про податок нотаріуса, який замість 4 тис. отримав 1 тис.
Що стосується плати, яку нотаріус отримує за посвідчення договору, то у нашому порядку закріплено, що плата має бути не нижче державного мита.
Державне мито згідно з податковою інтсрукцією про його обчислення та справляння вираховується із ціни договору, але не нижче інвентаризаційної чи балансової вартості об"єкта нерухомості.
Отже плату за посвідчення договору треба рахувати із 400 000, у документі зазначена інвентаризаційна вартість.
Податок люди вираховують та сплачують самі, тому ящо платник надзвичайно принциповий і думає, що відповідальність повісить на нотаріуса, то від нього взяти заяву, чи в договорі окремим пунктом зазначити, приблизно наступного змісту - Мені, ПЛАТНИКУ, відомий зміст п.172.5 ст.172 Податкового кодексу згідно з яким (повністю переписати зміст пункту), а також мені відомий зміст ст.171 Податкового кодексу щодо осіб, які відповідальні за утримання та сплату подаку до бюджету, зокрема (переписати п.171.2 повністю)